3 klaidos, kurias dauguma daro ruošdami pusryčius

Pusryčius suvalgyk pats, pietus pasidalink su draugu, o vakarienę atiduok priešui sako kinų patarlė. Vis dėlto, siekiant maitintis sveikiau, svarbu ne tik papusryčiauti sočiai, bet ir tinkamai pasirinkti, ką ryte valgyti. Mitybos specialistės Vaidos Kurpienės teigimu, dažnas čia ir suklumpa. Tad ekspertė išskiria tris klaidas, kurias dauguma daro per pusryčius, ir paaiškina, kokie pusryčiai – išties vertingi.

1 klaida: saldūs pusryčiai

Nors atrodytų, kad saldžios bandelės, sirupais gardinti blyneliai ar mėgstama uogiene paskaninta varškė pusryčiams – idealus pasirinkimas, V. Kurpienė sako, kad rytais valgyti saldžiai – nėra naudinga.

„Daugelis yra girdėję, kad jei jau nori paskanauti saldumynų, juos valgyti turėtų pirmoje dienos pusėje. Interpretuodami tokią taisyklę žmonės dažnai nusprendžia, kad ir pusryčiai turėtų būti saldūs – tada iš pat ryto prisivalgo saldžiai. Sprendimas nėra teisingas, nes, liaudiškai tariant, taip nuo pat ryto žmogaus kraujyje „užkeliamas“ cukrus, prasideda uždegiminiai procesai ir išbalansuojami hormonai. Rezultate, vėliau visą dieną žmogus nori vis daugiau ir daugiau saldaus maisto, miltinių patiekalų“, – sako V. Kurpienė.

Pasak mitybos ekspertės, ryte jaučiamas noras pavalgyti saldžiai signalizuoja apie išbalansuotą organizmą ir dienos režimą. Problemą išspręsti, anot specialistės, galima vos per porą savaičių, o priemonės – labai paprastos: tereikia anksčiau eiti miegoti, anksčiau suvalgyti vakarienę bei subalansuoti mitybą dienos eigoje.

2 klaida: jokių pusryčių

Kurpienė pabrėžia, kad norint maitintis sveikai, per dieną rekomenduojami trys pagrindiniai valgymai: per pusryčius, pietus ir vakarienę, ir nė vieno šio valgymo nereikėtų atsisakyti. Galima įterpti dar du užkandžius. Ir nors kai kuriems žmonėms rytais valgyti nesinori, pasak ekspertės, tai – didelė klaida.

 „Žmonėms, kurie visai nevalgo pusryčių, dažnai yra sunkiau susikaupti, sunkiau sekasi atlikti darbus. Neretai jiems atrodo, kad perdien labai daug nuveikia, tačiau iš tiesų jų smegenys veikia lėčiau. Be to, nevalgantys pusryčių anksčiau užsinori pietų, todėl susidaro labai ilgas laiko tarpas iki vakarienės. Per tą laiką išalkę žmonės dažniausiai užkandžiauja tikrai ne obuoliais ar agurkais – veikiau renkasi nevertingus saldumynus, daug „tuščių“ kalorijų, kurios neteikia energijos, turinčius produktus. Pusryčių dažniausiai nesinori, jei trūksta miego arba kai vakare valgoma per daug arba per vėlai“, – paaiškina ji.

3 klaida: gyvūninės kilmės produktai pusryčiams

Galiausiai, pasak V. Kurpienės, dažnas pusryčiams renkasi gyvūninės kilmės produktus – verda kiaušinius, kepa kiaušinienę, skanauja varškės ar panašiai. Toks pasirinkimas, anot specialistės, gali būti vertinamas įvairiai – vieni sako, kad taip valgyti yra tinkamas sprendimas, kiti ginčijasi.

„Savo ruožtu noriu priminti tai, kas yra įrodyta: augalinės kilmės produktų kiekį savo mitybos racione žmogus turėtų didinti, o gyvūninės – mažinti. Tai nereiškia, kad valgyti gyvūninės kilmės produktų negalima. Tačiau reikėtų kritiškai įsivertinti: jei pusryčiams rinksitės būtent tokius produktus, ar tikrai daugiau perdien jų nevalgysite? Jei vėliau tą pačią dieną pietums ar vakarienei valgysite, pavyzdžiui, kiaušinių, pieno produktų ar mėsos, gyvūninės kilmės produktų jūsų racione jau bus per daug“, – dalinasi V. Kurpienė.

Ką tuomet valgyti pusryčiams?

Idealus ir sparčiai populiarėjantis patiekalas rytui, pasak V. Kurpienės, yra košės. Tačiau šios turėtų būti tinkamai paruoštos: ne greitai paruošiamos ir ne saldžios, be to, jokiais būdais ne pervirtos, nes praras visą teigiamą poveikį.

V. Kurpienė pataria, kaip košes sveikai ir maistingai paskaninti, idant šios taptų dar patrauklesnės valgyti.

„Vietoje sveikiems pusryčiams netinkamų uogienių ar sirupų, skaninti košes siūlyčiau kietuoju sūriu, grietine, prieskoniais, vertingais aliejais, riešutais, sėklomis, džiovintais pomidorais ar daržovėmis. Pavalgę tokius pusryčius savo organizmą praturtinsite energija, sumažinsite saldumynų ir miltinių patiekalų poreikį, daržovės padės saugotis nuo virusų, o aštresni prieskoniai gali padėti suaktyvinti kraujotaką ir virškinimo traktą“, – sako V. Kurpienė.

PUSRYČIAI KOŠĖS VAIDA KURPIENĖ
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Laisvalaikis
Lapkričio 22 d. pirmąkart Lietuvoje koncertuosiantis garsus vokiečių pianistas Niklas Paschburg naujausiame vaizdo klipe atgaivino kultiniu vadinamą riedlenčių sporto filmą. Muzikantas naujo singlo „Anew“ vaizdo klipe panaudojo ištraukas iš 1962 m. išleistos riedlenčių populiarinimui skirtos juostos „America’s Newest Sports“. Originalaus filmo, kurį nufilmavo dokumentinių filmų režisierius Bruce Brown, trukmė yra 11 min., todėl kuriant N. Paschburg video j...
Laisvalaikis
Tamsus alus ir juodųjų serbentų pyragas? O gal kvietinis alus ir „Pana Cotta“? Tokie deriniai daugeliui gali pasirodyti neįprasti, tačiau jie nustebins naujais patyrimais. Prie tinkamos alaus rūšies galima priderinti įvairų maistą, tereikia atrasti harmoniją tarp šių dviejų dalykų. „Jei saldumynus galima derinti su padažais, obuolių pyragą –su plombyru, tad ir alus gali derėti su desertais. Derinimui svarbu parinkti produktus, kurie padeda atskleisti viena...
Laisvalaikis
Po ilgo laiko – nauja lietuviška daina „Liūdnos akys“. Pirmą kartą – toks magiškas ir tiek daug jėgų pareikalavęs vaizdo klipas. Su dviem geromis naujienomis grupė „Garbanotas“ žengia į paskutinį rudens mėnesį. Trečia, svarbiausia – gruodžio mėnesį kolektyvas išleidžia pirmąjį vien lietuviškų dainų albumą „Paskutinė saulė“.  „Prieš tris metus sėdėjau vienoje Vilniaus kavinių, nusiminęs, nes, matyt, svarsčiau kažkokias ateities vizijas. Kaip kažką pasakyti...
Sportas
Ketvirtadienį Vilniuje startavusiame „Turkish Airlines Baltic Challenge Cup“ turnyre dramatišką pergalę po baudinių serijos iškovojo Lietuvos nacionalinė rinktinė.   Per plauką nuo pergalės per pagrindinį laiką buvę lietuviai galiausiai buvo priversti žaisti pratęsimą, tačiau nepalūžo ir iškovojo pirmąją naujojo trenerio Danielio Lacroix pergalę su Lietuvos rinktine – Japonijos rinktinę įveikę po baudinių serijos – 3:2.   Pirmasis kėlinys sėkmingesnis buvo...
Įvykiai
Eidamas 69 metus antradienį mirė teatro ir kino aktorius Arūnas Storpirštis. Pranešama, kad aktorius sirgo, bet dirbo iki paskutinės dienos. Užuojautas šeimai ir artimiesiems jau pareiškė šalies Prezidentė, Premjeras ir Seimo Pirmininkas.
Transportas
Latvijos oro linijų bendrovė „airBaltic“ reikšmingai atnaujino savo lojalumo programą PINS, pristatydama naują paslaugą „airBaltic“ lojalumo klubą, pritaikytą skirtingiems klientų poreikiams. Naujoji skaitmeninė platforma teiks papildomus pasiūlymus klientams, kurie lėktuvu keliauja vos keletą kartų per metus.  „PINS lojalumo programa buvo gerai įvertinta Baltijos šalyse ir Suomijoje, kur prie jos prisijungė virš 2,4 mln. vartotojų. Mobilioji PINS programa...
Įvykiai
Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika kartu su kitais Seimo nariais registruoja Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisas, kuriomis siekiama išspręsti sisteminį naminių gyvūnų ženklinimo poreikį. Tai padės išvengti problemų, kurias sukelia neatsakingi gyvūnų augintojai, nelegalūs daugintojai ar pardavėjai. „Siūlome, kad kates ir šunis būtų privaloma ženklinti poodinėmis mikroschemomis, o jų registravimą ir ženklinimą organizuotų...
Laisvalaikis
Ar esate tikri, kad žinote visas savo turimo išmaniojo telefono valdymo gudrybes ir ypatumus? Kaip aktyvuoti svečio rėžimą telefone arba kaip vienu metu filmuoti ir fotografuoti? Patikėkite, jūsų telefonas gali tai ir dar daugiau. „Telia“ telefonų kategorijos vadovas Justas Paškevičius išrinko keletą naudingų patarimų, kurie padės dar greičiau susikalbėti su telefonu ir lengviau juo naudotis kasdien. „Šiandien kiekvienas gali išsirinkti išmanųjį telefoną p...
Sveikata
Vabalai, kiaušiniai su jau išsivysčiusiu gemalu, keptos jūrų kiaulytės ar dar gyvos krevetės – vieniems tai valgyti įprasta, o kitiems – egzotiška. Pasak žurnalisto, keliautojo ir projekto „Pažadas sveikatai“ lektoriaus Vytaro Radzevičiaus, receptai iš pasaulio virtuvių vaikams gali tapti žaidimu ir padėti į maisto racioną įnešti sveikesnių produktų. „Nuvykus svetur, visuomet norisi įlįsti į kitos kultūros virtuvę ir gyvai pamatyti, kaip ten žmonės gamina,...