Košė – tai atsakymas į daugelį vaikų mitybos klausimų

Populiarėjant sveikos mitybos tendencijoms ir žmonėms vis labiau rūpinantis, ką deda į lėkštę, vis dažniau atsigręžiama į vieną iš pagrindinių patiekalų – košę. Jau rytoj bus minima pasaulinė košės diena, tad šis patiekalas ir jo maistinė vertė dabar aptariama kaip niekada garsiai. Gydytoja dietologė Justė Parnarauskienė teigia, kad būtent košė galėtų tapti sprendimu daugeliui šiandien taip dažnai keliamų klausimų dėl visavertės vaikų mitybos. Tačiau prie to turi prisidėti tiek ugdymo įstaigos, tiek tėvai, tiek verslas.

Anot Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų filialo Vaikų ligoninės gydytojos dietologės, košė vaikų mityboje šiandien nėra pakankamai vertinama. Nors daugelis supranta jos maistinę vertę, košė vis dar asocijuojama su pilku ir nuobodžiu patiekalu, kuris vaikams paprasčiausiai nepatrauklus. Tačiau būtent košė, pasirinkus tinkamus ingredientus ir skonius, galėtų tapti tinkama vaikų mitybos raciono dalimi. Teisingai paruošus košę, ji atitinka visus svarbiausius šiuo metu vaikų mitybai keliamus reikalavimus ir dar daugiau – suteikia augančiam organizmui visų būtiniausių medžiagų: vitaminų, mineralų, augalinių baltymų ir riebalų.

„Košes vis dar persekioja iš sovietinių laikų atkeliavęs įvaizdis apie pilką masę, nepasižyminčia nei skonių įvairove, nei patrauklumu akiai. Anksčiau niekas pernelyg nesistengė ieškoti įvairių košės receptų interpretacijų, tai lėmė gan siaurą ir konservatyvų požiūrį į patiekalą, kuris iš tiesų gali būti itin įvairus. Todėl natūralu, kad vaikai pilką ir nuobodžią košę mieliau keičia į spalvingus dribsnius ar saldžius batonėlius. Be to, tėvams atrodo, kad paruošti skanią košę – ilgas ir sudėtingas procesas. Tačiau taip visai nėra – košė yra vienas universaliausių patiekalų, kuris pasižymi ne tik savo maistine verte, bet ir pritaikomumu bet kokiam skoniui, net ir išrankiausio vaiko“, – teigia gydytoja dietologė.

Kartu su sveikos gyvensenos tendencijomis, košės populiarumas auga visame pasaulyje. Įvairūs tyrimai rodo, kad tūkstantmečio kartos tėvai vis labiau atsigręžia į sveiką vaikų mitybą ir daugiau gamina namuose. Tad nors dažnai šeimose pritrūksta laiko, šiandien atsiranda vis daugiau galimybių paruošti greitą ir maistingą košę. Todėl šviečiant visuomenę apie košės naudą, universalumą ir gerą skonį, jos populiarumas turėtų tik augti.

Reikėtų pradėti šviesti ugdymo įstaigose

Tačiau nepaisant košės vertės augančiam organizmui, visuomenėje vis dar vyrauja nuomonė, kad košė yra nuobodus ir nepatrauklus patiekalas. Dietologė teigia, kad požiūrio keitimas turėtų prasidėti ir vaikų ugdymo įstaigose – mokyklose ar darželiuose vaikai turėtų būti šviečiami apie košės naudą.

Norint, kad vaikai būtų sveiki ir energingi, labai svarbu apie tinkamą mitybą kalbėti kuo anksčiau. Tokiu būdu formuosis brandus požiūris į sveikatai palankius patiekalus, o ne „primestas“ iš šalies nurodymas, kad valgyti košę „reikia“. Todėl pasaulinė košės diena – puiki proga priminti vaikams šio patiekalo naudą ir vertę. Žinoma, reikėtų nepamiršti žaismingos ir patrauklios formos, kuri vaikams būtų įdomi.

Anot J. Parnarauskienės, mokyklose ar darželiuose košės nauda galėtų būti pateikiama ne tik šviečiant juos klasėse, bet ir siūlant įvairesnius košės patiekalus bei pateikiant ją patraukliau valgyklose.

„Maitinimo įstaigos tikrai galėtų atkreipti dėmesį į tai, kokia košė ir kaip patiekiama vaikui lėkštėje, nes vaikams vaizdas – vienas svarbiausių kriterijų valgant patiekalą. Tad valgyklose tokiais atvejais daug kas priklauso nuo personalo: vertėtų prieš duodant patiekalą įdėti bent šiek tiek meilės, gražiau patiekti ar ant viršaus uždėti uogų bei vaisių, spalvingų daržovių. Tai nekainuoja daug, bet gali padaryti ženklią įtaką“, – teigia gydytoja.

Košes turi valgyti patys tėvai

Tačiau, kad įvyktų pokytis, vien švietimo mokyklose nepakanka – vaikams labai svarbus tėvų pavyzdys.

„Nepriversite vaiko valgyti per prievartą, nes tai sukels atvirkštinę reakciją. Verčiau atraskite būdų, kaip vaiką sudominti, kad košė atrodytų žaismingai. Juk galime pasistengti labiau – šypsenėlė iš razinų ar riešutų, ryški rožinė avižinė košė, gardinta lašeliu burokėlių sulčių, bananų ir natūralios kakavos derinys – visa tai yra tikrai patrauklu vaikams ir neatima tiek daug laiko, kiek tėvai dažnai įsivaizduoja“, – teigia J. Parnarauskienė.

Specialistė pataria, kad labai naudinga, kai vaikai patys dalyvauja košės gaminimo procese.

„Košės dienas paverskite tikra švente – organizuokite košės virimo savaitgalius, skaniausios košės konkursus namie, rinkite geriausią košės virėją. Organizuokite košių vakarienę, kur kiekvienas šeimos narys turi gaminti kuo skirtingesnę košę. Pamatysite, kaip vaikus sudominsite šiuo patiekalu“, – teigia gydytoja dietologė.

Košė košei nelygu

Košė – tai vienas iš grūdinių kultūrų patiekalų, kurių mes turėtumėme suvalgyti nuo trijų iki aštuonių porcijų per dieną, priklausomai nuo amžiaus. Pusryčiams puikiai tinka avižinė košė su vaisiais, nes ji suteiks mums greitos energijos. Pietums košė galėtų pakeisti bulves ar makaronus ir suteikti daugiau naudingų maistinių medžiagų. Vakare, pasirinkus grikių košę, su patiekalu gausime ir baltymų. Tačiau anot J. Parnarauskienės, ne visos košės – vienodos, tad rinktis reikėtų atsakingai.

„Košės maistinė vertė priklauso nuo to, iš kokių grūdų jos yra gaminamos. Jeigu jos yra pagamintos iš labai apdirbtų grūdų, jose maistinių medžiagų yra žymiai mažiau. Renkantis košę būtina atsižvelgti į tai, kiek joje yra skaidulų, o jeigu košė greito paruošimo – kiek joje cukraus. Taip pat ir namuose gamintą košę rekomenduojama gardinti ne rafinuotu cukrumi, o natūraliais saldikliais kaip medus ar agavos sirupas, taip pat tokiais pagardais kaip natūralus riešutų sviestas ar nesaldinta kakava“, – teigia gydytoja dietologė.

Kad žmonėms būtų lengviau atskirti maistingą košę, reikėtų vadovautis žalios „Rakto skylutės“ simboliu ant pakuotės.

Simbolio „Rakto skylutė“ tikslas – padėti vartotojams lengviau išsirinkti sveikatai palankius maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų. Juose mažiau druskos, cukraus, daugiau skaidulinių medžiagų. Tai ypač patogu skubantiems žmonėms, kurie neturi laiko skaityti produktų etikečių ir nagrinėti jų maistinę vertę. Tad rinkdami greito paruošimo košes vaikams, atkreipkite dėmesį į šį žymėjimą. Taip būsite tikri, kad nusipirkote mitybai palankų produktą.

KOŠĖS MITYBA KOŠIŲ NAUDA JUSTĖ PARNAUSKIENĖ
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
2 peržiūros lapkričio mėn.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Laisvalaikis
Lapkričio 22 d. pirmąkart Lietuvoje koncertuosiantis garsus vokiečių pianistas Niklas Paschburg naujausiame vaizdo klipe atgaivino kultiniu vadinamą riedlenčių sporto filmą. Muzikantas naujo singlo „Anew“ vaizdo klipe panaudojo ištraukas iš 1962 m. išleistos riedlenčių populiarinimui skirtos juostos „America’s Newest Sports“. Originalaus filmo, kurį nufilmavo dokumentinių filmų režisierius Bruce Brown, trukmė yra 11 min., todėl kuriant N. Paschburg video j...
Laisvalaikis
Tamsus alus ir juodųjų serbentų pyragas? O gal kvietinis alus ir „Pana Cotta“? Tokie deriniai daugeliui gali pasirodyti neįprasti, tačiau jie nustebins naujais patyrimais. Prie tinkamos alaus rūšies galima priderinti įvairų maistą, tereikia atrasti harmoniją tarp šių dviejų dalykų. „Jei saldumynus galima derinti su padažais, obuolių pyragą –su plombyru, tad ir alus gali derėti su desertais. Derinimui svarbu parinkti produktus, kurie padeda atskleisti viena...
Laisvalaikis
Po ilgo laiko – nauja lietuviška daina „Liūdnos akys“. Pirmą kartą – toks magiškas ir tiek daug jėgų pareikalavęs vaizdo klipas. Su dviem geromis naujienomis grupė „Garbanotas“ žengia į paskutinį rudens mėnesį. Trečia, svarbiausia – gruodžio mėnesį kolektyvas išleidžia pirmąjį vien lietuviškų dainų albumą „Paskutinė saulė“.  „Prieš tris metus sėdėjau vienoje Vilniaus kavinių, nusiminęs, nes, matyt, svarsčiau kažkokias ateities vizijas. Kaip kažką pasakyti...
Sportas
Ketvirtadienį Vilniuje startavusiame „Turkish Airlines Baltic Challenge Cup“ turnyre dramatišką pergalę po baudinių serijos iškovojo Lietuvos nacionalinė rinktinė.   Per plauką nuo pergalės per pagrindinį laiką buvę lietuviai galiausiai buvo priversti žaisti pratęsimą, tačiau nepalūžo ir iškovojo pirmąją naujojo trenerio Danielio Lacroix pergalę su Lietuvos rinktine – Japonijos rinktinę įveikę po baudinių serijos – 3:2.   Pirmasis kėlinys sėkmingesnis buvo...
Įvykiai
Eidamas 69 metus antradienį mirė teatro ir kino aktorius Arūnas Storpirštis. Pranešama, kad aktorius sirgo, bet dirbo iki paskutinės dienos. Užuojautas šeimai ir artimiesiems jau pareiškė šalies Prezidentė, Premjeras ir Seimo Pirmininkas.
Transportas
Latvijos oro linijų bendrovė „airBaltic“ reikšmingai atnaujino savo lojalumo programą PINS, pristatydama naują paslaugą „airBaltic“ lojalumo klubą, pritaikytą skirtingiems klientų poreikiams. Naujoji skaitmeninė platforma teiks papildomus pasiūlymus klientams, kurie lėktuvu keliauja vos keletą kartų per metus.  „PINS lojalumo programa buvo gerai įvertinta Baltijos šalyse ir Suomijoje, kur prie jos prisijungė virš 2,4 mln. vartotojų. Mobilioji PINS programa...
Įvykiai
Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika kartu su kitais Seimo nariais registruoja Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisas, kuriomis siekiama išspręsti sisteminį naminių gyvūnų ženklinimo poreikį. Tai padės išvengti problemų, kurias sukelia neatsakingi gyvūnų augintojai, nelegalūs daugintojai ar pardavėjai. „Siūlome, kad kates ir šunis būtų privaloma ženklinti poodinėmis mikroschemomis, o jų registravimą ir ženklinimą organizuotų...
Laisvalaikis
Ar esate tikri, kad žinote visas savo turimo išmaniojo telefono valdymo gudrybes ir ypatumus? Kaip aktyvuoti svečio rėžimą telefone arba kaip vienu metu filmuoti ir fotografuoti? Patikėkite, jūsų telefonas gali tai ir dar daugiau. „Telia“ telefonų kategorijos vadovas Justas Paškevičius išrinko keletą naudingų patarimų, kurie padės dar greičiau susikalbėti su telefonu ir lengviau juo naudotis kasdien. „Šiandien kiekvienas gali išsirinkti išmanųjį telefoną p...
Sveikata
Vabalai, kiaušiniai su jau išsivysčiusiu gemalu, keptos jūrų kiaulytės ar dar gyvos krevetės – vieniems tai valgyti įprasta, o kitiems – egzotiška. Pasak žurnalisto, keliautojo ir projekto „Pažadas sveikatai“ lektoriaus Vytaro Radzevičiaus, receptai iš pasaulio virtuvių vaikams gali tapti žaidimu ir padėti į maisto racioną įnešti sveikesnių produktų. „Nuvykus svetur, visuomet norisi įlįsti į kitos kultūros virtuvę ir gyvai pamatyti, kaip ten žmonės gamina,...